KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: Đurđica Marković, 23.11.2020.

Mjesto u kom i danas žive Pero Kvržica i njegova družba


Bajke i njihovi junaci ne žive samo u knjigama, postoje mjesta na kojima ih možete i danas sresti. Predstavljamo vam jedno od njih.


Već godinama, prilikom obilaska zadnjih zemaljskih počivališta naših bližnjih, na putu od bjelovarskog groblja prema onom doljanskom, ne propuštamo si priuštiti malo bajke. Savršeno se to uklapa u našu odluku da u tom, posebnom danu, slavimo život i ljubav, a oživjeti u sebi radost, onu dječju, čistu i neiskvarenu, najljepši je način za to.

 

Svoju dozu bajke pronalazimo uz cestu Veliki Grđevac – Grubišno Polje, na prekrasnom šumskom prostoru uz potok Grđevicu,  pritoku rijeke Česme, gdje se smjestio  Kulturni centar Mate Lovraka. Centar je osmišljen kao prostor koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka i mlina, a koji predstavljaju simbole  „Vlaka u snijegu“ i „Družbe Pere Kvržice“, najpoznatijih romana Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, rođenog u ovom kraju. 

 

 

Mjesto je to koje će malo koga ostaviti ravnodušnim. Dok otvarate drvena ulazna vratašca, a pogled vam zarobljava Mlinareva kuća, predivna, rekonstruirana tradicijska kuća ovog kraja, zastat ćete puni čuđenja jer, zakleli biste se kako oko sebe  čujete dječje glasove koji radosno kliču:

 

... Kad se mnogo malih složi
tad se snaga stoput množi
a to znači da smo jači
kad se skupimo u zbor ...

 

 

U sklopu centra, lijevo od ulaznih vrata, položen je pružni kolosjek na kom posjetiteljima dobrodošlicu želi gizdava  lokomotiva parnjača s tri vagona.

 

 

Uprizorenje je to Lovrakove priče „Vlak u snijegu“. Inače, ova  lokomotiva izgrađena je 1917. godine u Budimpešti, a kao muzejski izložak (lokomotiva 51-053) izložena je od 2005. godine.

 

Tu je i natkriveno odmorište, dječje igralište te mnogi manji etnografski sadržaji.

 

 

 

 

U krugu Centra izgrađen je  „Mlin družbe Pere Kvržice“, identičan i na istom mjestu na kom su ga Pero i njegova nesvakidašnja družina obnavljali.

 

 

 

Svake godine u Centru se  održavaju  Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. Kao dio sadržaja Lovrakovih dana kulture, u Centru Mato Lovrak održava se Sajam kreativnosti. Na Sajmu se izlažu različiti zavičajni suveniri i rukotvorine, tu je likovna i kiparska kolonija, a bogat je i kulturno-zabavni program, kao i gastronomska ponuda.

 

Informacije o aktivnostima u Centru možete pronaći ovdje.