KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 23.09.2021.

Bilateralni susret slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika kao dodatni vjetar u leđa uspješnoj suradnji dviju zemalja


Održan zagrebački Lifestyle CHECK IN, događanje čiji je cilj povezivanje biznisa i diplomacije


Ljepote Slovenije nadaleko su poznate. Počevši od jezera Bleda i Bohinja, Triglava, Ljubljane i Maribora pa sve do Kranjske Gore i Julijskih Alpa, ova zelena država smještena na jugu Srednje Europe, nudi široku lepezu mogućnosti za kvalitetan odmor, ali i za ugodan život te za rad i obrazovanje. Upravo o tome, ali i o mnogim drugim značajkama ove zemlje, kroz brojne je primjere i uz goste iz gospodarskog i diplomatskog života, bilo govora na današnjem događaju pod nazivom „Ljepota Slovenije“, održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade.

 

Organiziran za vrijeme slovenskog Predsjedanja Vijećem Europske unije, s ciljem dodatnog jačanja već tradicionalno intenzivne i uspješne gospodarske suradnje i kulturne razmjene između Hrvatske i Slovenije, događaj je okupio brojne hrvatske i slovenske gospodarstvenike iz različitih sektora. Bila je to prilika za još bolje međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava, ali i za uspostavu konkretnih poslovnih odnosa.

 

Događaju je nazočio gospodin Bernard Šrajner, savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu koji je naglasio izvrsnu povezanost dviju susjednih zemalja na mnogim razinama. „Globalna zdravstvena kriza uvjetovana pandemijom koronavirusa možda nas je nakratko usporila, ali nikako nas nije i neće zaustaviti u produbljivanju naših gospodarskih, ali i ostalih veza između Zagreba i Ljubljane. Uvijek ima mjesta za unaprjeđenje, zato pozdravljamo ovakve događaje koji daju dodatni vjetar u leđa našoj tradicionalno uzpješnoj suradnji“, rekao je.

 

Bernard Šrajner, savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu

 

Uz njega, diplomatsku su delegaciju činili i Veleposlanik Rumunjske u RH, Nj. E. Constantin - Mihail Grigorie, počasni konzul Rumunjske u Hrvatskoj g. Stjepan Roglić, prvi tajnik  Veleposlanstva Republike Italije u Hrvatskoj g. Ilario Schettino i ataše za trgovinsku promidžbu pri Institutu za vanjsku trgovinu, gđa. Sandra di Carlo.

 

Pozitivne rezultate proizašle iz suradnje gospodarskih komora dviju zemalja istaknuo je i gospodin Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split: „Hrvatsko – slovenski odnosi su jako dobri, posebice u takozvanim turističkim županijama, budući da su slovenski gosti drugi po broju dolazaka na hrvatski Jadran“, rekao je.

 

Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split

 

Dodao je kako ovaj projekt stranim poduzetnicima približava i predstavlja ono najvrijednije što u Hrvatskoj imamo, a to je naš jedinstven životni stil u neponovljivom prirodnom okruženju. „Vjerujem da će i građani Slovenije, kao i mnogi drugi međunarodni gosti, prepoznati i vansezonski potencijal naše države kao mjesta za profesionalni rad i razvoj i to zahvaljujući pogodnostima koje Hrvatska nudi rastućoj poslovnoj kategoriji - digitalnim nomadima. Obavljajući svoj posao s neke od prelijepih hrvatskih lokacija, njihov će život biti ugodniji zahvaljujući blagoj i ugodnoj klimi te znatno smanjenom stresu – dodao je Joze Tomaš.

 

U sklopu programa nastupila je jazz pjevačica Jadranka Juras, a predstavljeni su brojni hrvatski i slovenski umjetnici i dizajneri, među kojima i kipar Hrvoje Dumančić sa svojim prepoznatljivim i jedinstvenim skulpturama konja, slikar i grafički umjetnik Leon Zakrajšek sa svojim djelima, dok su boje modnog dizajna 'branili“ dizajnerica Ivana Jurić te Draž pletenine koji su ovom prilikom prikazali neke od svojih modela, uz prekrasan nakit svjetski poznate slovenske dizajnerice Olge Košice.

 

jazz pjevačica Jadranka Juras

 

kipar Hrvoje Dumančić

 

Događaj je moderirala hrvatska voditeljica sa slovenskom adresom Ivana Šundov koja je ukratko predstavila brojne gospodarstvenike iz Hrvatske, Slovenije, ali i Austrije i Njemačke, među kojima i tvrtke Quintessentially – globalni luksuzni concierge lifestyle klub, SAMSIC – europskog lidera u facility managementu koji svoje sjedište za jugoistočnu Europu ima u Ljubljani, te Orbico – vodećeg hrvatskog distributera velikog broja globalnih robnih marki visoke kvalitete.

 

Zagrebački Lifestyle CHECK IN jedan je u seriji ovakvih događanja čiji je cilj povezivanje biznisa i diplomacije. „Prije ovog događaja, uz sve organizacijske izazove koje je donijela pandemija, održana su dva, na kojima su zemlje-partneri bile Austrija i Rumunjska, dok uskoro slijede novi, kada će nam u fokusu biti druge europske zemlje i njihove ljepote“ -  najavila je Monica Ioanițescu, naturalizirana Splićanka i osnivačica platforme Lifestyle CHECK IN.

 

Modna revija Ivane Jurić

 

Dio atmosfere

 

Naslovna fotografija: Sandra di Carlo, Stjepan Roglić, Monica Ioanitescu, Bernard Šrajner, Tomislava Blatnik i Joze Tomaš