KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 07.10.2021.

Hedonizam i multikulturalnost – glavni turistički aduti općine Bilje


Mala općina na istoku Hrvatske koja osvaja svojim prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom i gastronomijom


Park prirode Kopački rit glavni je generator razvoja turizma u Baranji te u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.  Najveće je to poplavno području u ovom dijelu Europe i jedini park prirode u županiji. Kraj karakteriziraju bogata kulturna baština i gastronomija, što potvrđuje i nedavno izdana brošura tj. ilustrirani vodič "Čarobna gastro priča Baranje“, koju je za susreta s nekolicinom medija  predstavila Renata Forjan, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje - Kopački rit.

 

„Brošura prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Idejno su je osmislili i izradili Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Alumni - Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara Osječko - baranjske županije. Pregledom iste možete vidjeti da je navedeno i nekoliko zanimljivih činjenica o gljivama vrbovačama koje kako im i samo ime sugerira rastu na vrbama koje rastu uz vode, a voda u Baranji ne manjka,“ istaknula je Florjan.

 

 

Kopački rit, jedna od najvećih prirodnih močvara u Europi, uvršten je u Ramsarsku listu močvara svjetskog značaja i predložen za uvrštenje na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Najbolje ga je posjetiti izletničkim brodovima, s kojima se možete uvući i u plitke močvarne rukavce.

 

 

"Najbolje paprike na kugli zemaljskoj"

 

 

Doći u Baranju a ne kušati prepoznatljive autentične suhomesnate proizvode  i delicije s „crvenim zlatom“, kako još nazivaju začinsku crvenu papriku, mnogima je nezamislivo, a to potvrđuje i 12. Paprikafest koji je okupio najveći broj proizvođača ove prepoznatljive začinske paprike. Osim paprike, pronašlo se tu i drugih proizvoda, poput - kravljeg sira, meda, lješnjaka, vina, bučinog ulja, domaćih kolača, langošica te lokalnih specijaliteta - fiš paprikaša, šarana u rašljama, čobanca, kobasica, a mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati i u kulturno-zabavnom programu Mađara iz Hrvatske i drugih zemalja.

 

 

„Većina Lužana živi od paprike. Prodaju je na kućnom pragu, tržnici, a i mnogobrojni restorani iz Zagreba redovni su kupci već godinama, čemu su pripomogle i medijske reportaže,“ objasnila je Forjan.

 

Slogan ovogodišnjeg Paprikafesta bio je "Najbolja paprika na kugli zemaljskoj", a najbolje su upravo one iz Luga. Ove godine OPG BELA THOMAJER osvojio je prvo mjesto u kategoriji slatke začinske paprike, a u kategoriji ljute začinske paprike najbolji su OPG SLAĐANA FERENC i OPG JOZSEF I EMEŠE KELEMEN. Iako ova godina i nije bila najbolja, proizvođači paprike istaknuli su da su zadovoljni, a mnogi od njih uspiju prodati zalihu.

 

 

Na ovogodišnjem Paprikafestu održan je i Kup Baranje – Fišijada na kojoj je 109 natjecatelja sudjelovalo u pripremi ovog tradicionalnog baranjskog jela, za koji znamo da je upravo mljevena crvena jedan od ključnih sastojaka za pobjedu.

Među brojnim uzvanicima u Lugu je nazočio i veleposlanik Mađarske u Republike Hrvatske Csaba Demcsák, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Béla Gárdos, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i brojni drugi gosti iz raznih dijelova Hrvatske.

 

Čovjek je ključ uspjeha u turizmu

 

Vlasnici Seoskog turizma Lacković među prvim su pokretačima razvoja seoskog turizma u Baranji, kada se za Baranju jedva znalo. Imanje se iz godine u godinu razvijalo i po broju kreveta i po dodatnim sadržajima. Danas imaju 16 komfornih ležajeva te 850 ha zemlje na kojoj su uređeni voćnjaci, plastenici s povrćem te mnoštvo različitih domaćih i drugih životinja. Da gaje veliku ljubav prema onome što rade, uočljivo je već pri dolasku na njihovo imanje te mnogobrojnim nagradama od strane struke.

 

 

Goste oduševljavaju domaćom hranom u čijoj se je pripremi okušalo nekoliko kolegica i kolega pod budnim okom gđe Slavice, snahe Tamare te sina Srđana.

 

 

Nema dvojbe da je Bilje iznimno zanimljivo turističko područje koje treba posjetiti i istražiti te uživati, kako u fantastičnim prirodnim ljepotama, tako i u pomalo idiličnom seoskom životu te bogatoj gastronomskoj ponudi.