KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 04.01.2022.

Kako si pomoći kad se opečeš


Kuhinjske opekline česte su i neugodne, saznaj kako ih možeš sanirati da što manje i kraće bole


U domaćinstvu često pečemo, pri tome nije rijetkost i da se opečemo. Ma koliko god fino bilo ono što smo pripremili, opekline umanjuju užitak u ručku ili kolaču koji smo pripremili. Najčešće „kuhinjske“ opekline su prvog stupnja i zahvaćaju samo epidermu, krajnji sloj kože. Za par dana će se oguliti.

 

 

Ako okrznemo rukom protvanj, posudu, ili još gore, rešetku pećnice, možemo „zaraditi“ i opeklinu drugog stupnja koja se proteže u dermis ili donji sloj kože, i koju, uz intenzivno crvenilo, bol i nelagodu, karakteriziraju i mjehurići. U oba slučaja važno je djelovati brzo. U najkraćem mogućem roku uroni zahvaćeno područje u hladnu vodu, na pet minuta za opekotinu prvog stupnja, na 10 minuta za opekotinu drugog stupnja. Nemojte koristiti led jer on može oštetiti tkivo!

Nakon uranjanja zahvaćenog područja u vodu, obavezno ga operi blagim sapunom i vodom, a zatim prekrij sterilnom gazom. Važno je znati da opeklina ne prestaje odmah zapravo, već napreduje još 24 do 48 sati, koji dovode crvenila, mogućih mjehurića i ljuštenja. Tek nakon što se ohladi, u redu je nanijeti antibakterijsku mast, emulziju ili biljne pripravke.

Nemojte mazati kožu maslacem! To je mit s kojim se susrećemo kada googlamo što raditi kada se opečemo. Maslac zadržava toplinu i može biti kontaminiran bakterijama, što definitivno nije dobra opcija za opekline.

Nakon što se opeklina ohladila, namažite područje bogatom, hranjivom kremom ili emulzijom koja će regenerirati opečenu kožu. U tu svrhu odlično će poslužiti neoVIDERM!

neoVIDERM je emulzija za kožu,  medicinski proizvod koji pridonosi zaštiti kože obnavljajući hidrolipidnu ravnotežu, čime se vraćaju normalni uvjeti fiziološke obrane kože. Pridonosi dubinskoj hidrataciji kože, smiruje opekline i upalne procese, pospješuje i ubrzava regeneraciju kožnog tkiva.

Aktivni sastojci neoVIDERMa su betaglukan koji aktivira i regenerira obrambene procese kože, hijaluronska kiselina koja stvara zaštitni sloj, djeluje obnavljajuće i hidratizira, te alginat koji održava kožu vlažnom i hidratiziranom, održava postojanu temperaturu i upija eventualne eksudate. Alginat ima izrazito antibakterijsko djelovanje, učvršćuje kožu, bogat je oligomineralima i vitaminima B i C. Doprinosi površinskom učinku zaglađivanja i povećanja elastičnosti kože.

 

Način uporabe

 

Nanesite dovoljnu količinu neoVIDERM emulzije na opečeno područje te ostavite da se potpuno upije. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak i do 10 puta dnevno. Dodatni sloj proizvoda jamči bolji učinak i brže zacijeljivanje. neoVIDERM možete slobodno koristiti više puta dnevno, sve dok se koža u potpunosti ne normalizira.

 

Gdje kupiti?

neoVIDERM možete pronaći na policama bolje opskrbljenih ljekarni.