KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 02.06.2022.

Povratak eno-gastro festivala WineRI


U srcu Rijeke, 27. i 28. svibnja održan je 5. Međunarodni eno-gastro festival WineRi


Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane korona virusom, vratio nam se WineRI, međunarodni eno-gastro festival.  Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije. Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera - sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci.  Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing.

 

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa predstavnika medija iz Zagreba za koje je prije odlaska na festival organiziran obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi.

 

Mnogi su već više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te kroz šetnju najljepšim dijelovima grada saznati povijesne zanimljivosti. Tarsatica - Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista. 

Fiume,  Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj.  Godine 2020. Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. 

Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.

Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka - kako je zovu lokalni stanovnici.

 

Šetnja riječkim ulicama, pogled iz visine na prekrasnu riječku tržnicu, detalj iz Primorke konobe

 

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije. Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.

 

 

Na festivalu WineRI se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojšćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemarini ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu... To pokazuje koliko je regija bogata sutohtonim sortama. 

 

- Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci, – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.