KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 16.04.2023.

Savjeti za kupnju pelargonija


O čemu treba voditi računa pri kupnji biljaka


Preplavljeni ste velikim izborom ljetnog cvijeća? Ako tražite izdržljivo cvijeće koje se lako održava i voli cvjetati na sunčanim do polusjenovitim mjestima, pelargonije su pametan izbor. Od sredine travnja ovu kraljicu ljetnog cvijeća možete pronaći posvuda u rasadnicima i vrtnim centrima. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) znaju na što obratiti najviše pozornosti pri kupnji pelargonija.

 

1. Odaberite grmolike biljke

 

 

Želite li uživati u svojim pelargonijama od prvog dana, odaberite biljke koje imaju toliko listova na snažnim stabljikama da jedva vidite zemlju u posudi. Grmolike pelargonije s jakim izdancima imale su dovoljno vremena kod uzgajivača da izrastu u zdrave biljke. Osim lišća, imaju i dobro razvijenu korijenovu balu. Pelargonijama je potrebno oboje za brzi rast.

 

2. Odaberite pelargonije s puno pupova

 

Ako želite da se vaš vrt, balkon ili terasa brzo pretvore u cvjetnu, mirnu oazu, vaše pelargonije bi od samog početka trebale imati puno pupova. Zašto? Pelargonije su biljke koje vole svjetlost i ona im je potrebna za cvjetanje. Tek kad dosegnu određeni prag svjetlosti počinju cvjetati. Ako imaju vrlo malo pupova, morat ćete pričekati i nadati se sunčanijim danima u tjednima ispred vas.

 

3. Kupite pravi broj pelargonija

 

Prije odlaska u vrtni centar trebali biste znati koliko biljaka trebate. Da bi se dobro razvijale, pelargonije trebaju puno prostora. U posudi veličine 40 cm ima mjesta za dvije pelargonije, u onoj veličine 60 cm ima mjesta za tri, a u 1 metar stane četiri do pet. U lonac promjera 20-25 cm može se smjestiti jedna pelargonija. Važno: posude s pelargonijama trebaju biti visoke najmanje 18 cm.

 

 

4. Kupite posude odgovarajuće veličine

 

Osim broja biljaka, trebali biste znati i potrebne veličine posuda. Primjerice, pelargonije u posudama od 11-12 cm savršene su za sadnju u balkonskim lončanicama, dok su XL pelargonije u posudama promjera 13 cm ili više prikladnije za žardinjere i druge veće posude, jer će od samog početka izgledati sjajno. Pelargonije kupujte u pakiranjima od šest komada isključivo ako želite uložiti puno vremena i ljubavi u njihovu njegu. Imale su malo vremena za rast i potrebni su tjedni da dostignu veći razvoj.

 

5. Pravo vrijeme za kupnju

 

U Europi se staklenici pune pelargonijama od početka do sredine travnja. Najveća raznolikost dostupna je početkom svibnja. Ako svoje biljke ne možete zaštititi od hladnoće, nemojte ih kupovati prerano. Pelargonije treba saditi na otvorenom isključivo kada noću više ne prijeti mraz, a danju temperature dosegnu dvoznamenkaste stupnjeve. U sjevernim geografskim širinama to je oko sredine svibnja.

 

Savjet: Ne zaboravite na zemlju i gnojivo!

Kada idete u kupovinu pelargonija, istovremeno kupite visokokvalitetnu zemlju za lončanice. Za balkonsku žardinjeru od 80 cm potrebno je oko 30 litara zemlje, dok je za lončanicu promjera 20 cm potrebno oko četiri litre. Treba razmišljati i o gnojivu. Iako je većina zemlje prethodno obogaćena hranjivim tvarima, stručnjaci iz PfE-a preporučuju korištenje gnojiva sa sporim otpuštanjem prilikom sadnje. Pelargonije snažno rastu i imaju vrlo velike potrebe za hranjivim tvarima. Prethodno obogaćena zemlja obično pokriva potrebe za samo nekoliko tjedana. Važno: Kako biste osigurali da opskrba hranjivim tvarima traje do kraja sezone u jesen, odaberite 9-mjesečno gnojivo. Ako temperatura poraste iznad 20°C, biljka će obično potrošiti hranjive tvari nekoliko tjedana prije očekivanog završetka perioda gnojidbe i trebat će je ponovno gnojiti.

 

Detaljni savjeti o svim aspektima njege pelargonija dostupni su u specijaliziranim trgovinama.

Njihovo korištenje je besplatno uz odobrenje inicijative "Pelargonium for Europe".