KLUB CRVENIH CIPELA
Autor: PR, 24.04.2023.

Havaianas širi svijetom duh favela


Kultni brazilski brend japanki pretvorio je jedan od svojih modela japanki u platno kako bi umjetnici iz favela mogli prikazati svoje kreacije; prihod od 7 posto neto prodajne vrijednosti ovog modela koristit će se za promicanje inicijativa koje favoriziraju favele.


Havaianas, koji je prisutan u domovima milijuna Brazilaca, shvaća važnost povezivanja ljudi iz različitih društvenih konteksta na putu ka demokraciji koja svima nudi više mogućnosti. U partnerstvu s nevladinom organizacijom Gerando Falcões, ekosustavom za društveni razvoj koji djeluje kao mreža u favelama, Havaianas pokreće projekt pod nazivom "Favela Creations", kako bi podržao i potaknuo karijere umjetnika iz siromašnih četvrti diljem Brazila.

 

„Favelas se može smatrati najvećim brazilskim startupom, mjestom rođenja inovacija u sportu, umjetnosti, glazbi, gastronomiji i poduzetništvu. Havaianas nam je osigurao platformu koja se može koristiti za vidljivost ove inovacije i stvaranje stvarnog društvenog utjecaja. Ovo je poslovni slučaj pravog školskog primjera ESG-ja.! Inicijativa je benchmark tvrtke i nevladine organizacije koje se zajednički bore protiv masovnog siromaštva koje postoji u favelama”, istaknuo je Edu Lyra, izvršni direktor i osnivač Gerando Falcões.

 

Kroz svoju mrežu talenata, Gerando Falcões i Havaianas odabrali su četiri imena koja su odabrana da svojim umjetničkim izričajem oslikaju što prostori favele znače za njih, a svaki će postati print na četiri nova modela japanki. Tim umjetnika sastoji se od dua Robézio i Tereza, Luis Worlda, Jamaike i Wanatta. Kako bi ovi modeli bili dostupniji i cjenovno pristupačni u favelama, Havaianas prodaje modele iz ove kolekcije po nižim cijenama u mjestima gdje umjetnici žive, a također promovira kolekciju na svojih 250K+ prodajnih mjesta diljem Brazila, dajući umjetnicima još veću vidljivost. Počevši od travnja 2023., kolekcija će također biti dostupna u Europi putem e-trgovine brenda i odabranih preprodavača.

 

 

U Brazilu se svaki dan rađaju briljantni umovi. Naš brend, Havaianas, prepoznaje to od svog nastanka, prije 60 godina, a kako bismo potaknuli i inspirirali nove talente da pokažu svijetu svoju umjetnost, dali smo im prazno platno kako bi mogli kreirati printeve za kolekciju "Favela Creations". Japanke će biti još jedan kanal na kojem se promovira njihov umjetnički rad. A kao način motiviranja Geranda Falcõesa da mladim umjetnicima pruži više prilika, 7 % dobiti od prodaje bit će usmjereno Instituciji. Naše partnerstvo ima za cilj baciti još više svjetla na ovu snagu za društvenu transformaciju i osigurati im resurse kako bi nevladina organizacija Gerando Falcões to održavala”, izjavio je Beto Funari, izvršni direktor Alpargatasa.

 

O modelima japanki

 

Model koji je izradio dvojac Acidum Project prikazuje bogatstvo koje vide u ljudima i u siromašnim četvrtima u sjeveroistočnom Brazilu, od teksture asfalta, zidova od opeke i konopa za odjeću, do detalja koji prikazuju ljude koji su stanovnici favela, uključujući i kombinacije i boje u koje se odijevaju. „Kada smo prvi put pozvani da smislimo nešto što oslikava našu stvarnost, odlučili smo se za apstraktniji pristup koji prikazuje organizaciju kaosa unutar umjetnosti, uzimajući u obzir bogatstvo mješavina boja i oblika koji se mogu pronaći u ljudima oko nas i na različitim mjestima na kojima živimo”, rekli su Robézio i Tereza, kreatori projekta Acidum.

 

Havaianas japanke, “Favela Creations Acidum Project” model

 

Model koji je kreirao Luis World doslovno prikazuje sliku djeteta koje leti i drži srce u ruci. Print simbolizira nadu, snagu i slobodu kretanja koju žele imati svi stanovnici favela. “Čvrsto vjerujem u energije koje svakodnevno upijamo i emaniramo i kako one doprinose stvaranju moje umjetnosti, posebno s obzirom na suštinu grafita, umjetnosti kolektivnog stvaranja. Srce prisutno na slici predstavlja instinktivnu emociju koju tražim u svom umjetničkom djelu, a ova slika posebno jača ideju da svi stanovnici siromašnih četvrti također zaslužuju slobodu i ljubav”, rekao je Luís.

 

Havaianas japanke, “Favela Creations Luis World” model

 

Jamaikahina kreacija za print temeljila se na njezinim osjetilnim susretima iz djetinjstva. Slika prikazuje njezina emocionalna sjećanja igranja na ulici, padanja na koljena i gledanja gore samo da bi vidjela nebo ispunjeno zmajevima, što joj je donijelo osjećaj slobode i osnaženja. „Pitala sam se što bih slikala i kako bih mogla prenijeti ta sjećanja na ono što bi moja vizija mogla predstavljati u proizvodima, a onda sam krenula u ovaj proces produbljivanja tih odnosa, stavljajući sve na papir, fragmentirajući vezu koju imam s prirodom. Također sam nastojala prikazati svoje odrastanje u ruralnim područjima, referirajući se na brazilske ulične igre i nebo koje je uvijek bilo tu za nas”, objasnila je Jamaikah.

 

Havaianas japanke, “Favela Creations Jamaikah” model

 

Wanatta je u svoju umjetnost unijela raspored elemenata inspiriran tetovažama, vrlo jakim simbolom u siromašnim četvrtima – vizual prikazuje jaguara koji štiti mladunče, koji nosi favelu na svojim prsima. “U svom umjetničkom stvaralaštvu pokušala sam dočarati kakva sam ja kao umjetnica, ali i kao stanovnica favele. Tetovaže su bile jedan od glavnih inspirativnih elemenata za moju kreaciju, a na tom tragu jaguar predstavlja sve majke favela, koje svoju mladunčad štite s puno hrabrosti i odlučnosti. Što se tiče djeteta na slici (koje predstavlja jaguarovo mladunče), ono predstavlja nove generacije, koje nose favele na svojim prsima sa sobom, bez obzira na to gdje idu u svijetu”, rekla je Wanatta govoreći o svom printu.

 

Havaianas japanke, “Favela Creations Wanatta” model

 

O Gerando Falcões

Nevladina organizacija Gerando Falcões je ekosustav za društveni razvoj koji djeluje kao mreža za ubrzavanje moći utjecaja koju čelnici favela diljem Brazila imaju kako bi ostvarili svoj zajednički san: pretvoriti siromaštvo u muzejski eksponat. Fokus nevladine organizacije je rad na transformacijskim inicijativama koje mogu generirati dugoročne rezultate. Projekt pruža obrazovne inicijative, iznicijative za društveni i ekonomski razvoj i građanstvo, te provodi programe koji pridonose sustavnoj transformaciji favela, kao što je "Favela 3D". Za više informacija posjetite web stranicu gerandofalcoes.com.